diumenge, 11 d’octubre del 2009

SEPTEMBRE 2009

DESCRIPCIÓ
Durant el mes de Septembre, vam realitzar a classe les següents lectures:

- Escoltar i sentir.
- El luxe del llenguatge. JESÚS TUSON
- L'art de Saber escoltar. FRANCESC TORRALBA
- El regal de la comunicació. SEBASTIÀ SERRANO
- Educació i vida quotidiana. EULÀLIA BOSCH
- Parlar i entendre. EULÀLIA BOSCH

Un cop llegit aquests fragments, hem extret les idees principals en petits grups per després posar-les en comú amb la resta de companys de classe.
APROFUNDIMENT
Aquest text titulat "Parlar i Entendre" tracta l'adaptació d'un nen a un nou ambient a on tot és nou per ell. Ho relatan desde la veu de la mare, la que ens explica l'adaptació del seu nen a una nova ciutat i un nou país a on tot és nou i diferent.

Una de les primeres complicacions és el llenguatge. El nen es troba davant d'una nova classe, amb uns companys i una professora que parla un idioma totalment desconegut per l'infant: l'anglès. El nen pensa que no entèn rés, però de mica en mica se'n surt sense ell adonar-se'n.

Un altre dels punts importants que he considerat del text, és l'explicació que fa l'autor sobre el fet de sentir-se (en aquest cas el nen) estranger. Aquest concepte no correspon al simple fet d'anar-te'n a un altre país per tenir aquesta sensació d'estranger, sinó que en el teu mateix país et pots sentir estranger en alguna situació que no saps com dominar-la o en algun lloc que no correspon amb la teva manera de ser. Per exemple, en el meu cas, em vaig sentir estrangera en una entrevista de treball, a on jo m'esperava una cosa i quan vaig estar allà, per la manera d'enfocar l'entrevista, el perfil que ells estaven buscant o les dinàmiques de grup no eren el que jo m'esperava, així que no sabia realment el que feia allà.

Els infants, desde el primer moment que neixen, ja estàn introduïnt-se en un nou món per ells, ja que "abandonen" el ventre de la mare, allò que només han conegut, per "arribar" al nou món: la vida real. I per mitjà de les relacions familiars i a mesura que van creixent també socials, aniràn formant-se com a persona en aquest nou món.

REFLEXIÓ

He volgut fer un aprofundiment d'aquest text, ja que considero molt important l'ús de la llengua: l'acció d'escoltar i parlar. Per comunicar-nos és necessari parlar i escoltar, no sentir. Una gran diferència, ja que sentir és incontrolable, involuntari, com ara sentir el soroll dels cotxes, la sirena de l'ambulància,.. en canvi escoltar significa prestar atenció a allò que ens estàn dient i és un acte voluntari. Per tant, és imprescindible per parlar, ja que si no escoltem, no podrem respondre a l'emisor ni donar la nostra opinió. I els éssers humans ens hem de comunicar, ja que és totalment necessari. Què fariem sense una bona comunicació..?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada