dilluns, 12 d’octubre del 2009

COMENTARI DEL TEXT "EL MIRACLE DE LA VEU"

DESCRIPCIÓ
A continuació comentaré un dels textos que vam treballar per grupets a classe de COED amb la Luïsa Cirera titulat "El miracle de la veu".
Sebastià Serrano és l'autor del text. Tracta sobre la importància de la veu en la comunicació, distribuïnt aquesta en percentatge de la següent manera (tal com va fer l'investigador Albert):
Descomposa en percentatges l'impacte dels missatges de la següent manera: Del 100% de la Comunicació, solament un 7% és el Llenguatge. Del 93% restant:
Un 38% és l'Informació que aporta la veu.
I el 55% és la Comunicació no verbal: senyals i gestos. Entre aquests últims, podriem considerar aquells gestos universals, és a dir, que tenen un mateix significat arreu del món. Un exemple podria ser el signe "OK", el signe "V" de victoria o el dit pulgar cap adalt o cap abaix significa bé o malament.
El component verbal s'utilitza per comunicar informació i el no verbal per comunicar estats i actitits personals.
Tal com podem observar en els percentatges, la comunicació no verbal és imprescindible en l'acte comunicatiu. Sense aquesta, no tindria sentit la comunicació.
En el text, també tracten el poder de la veu. A l'hora de parlar, s'ha de tenir un bon control de la veu, com ara en la respiració, en la tonalitat,... d'aquesta manera s'evitarà el fracàs.
AMPLIACIÓ
La veu de les persones ñes el mitjà pel qual s'expressen les paraules, per transmetre conceptes. És un element fonamental de la parla i és important saber com utilitzar-la i educar-la.
No podem canviar la veu, però sí millorar la seva emisió. les qualitats d'aquesta són el to, el timbre, la potència i la duració.
Un bon to és significat d'èxit. El comunicador ha de saber que el to és com una carta de presentació a on es reflexa la característica especial que volem donar a les nostres paraules. Per exemple, si utilitzem un to de veu dolç, es pot cautivar, convèncer, tranquilitzar,... en canvi, amb un to de veu més brusc, sec, es pot intimidar, amenaçar, atemoritzar,... Per tant, considero molt important el fet de saber transmètre un to de veu o un altre depenent del significat o finalitat que volem transmètre.
Existeixen postures dolentes que afecten a la veu com ara inclinar el cap darrera quan s'inspira per parlar o bé doblegar l'esquena cap endins ja que això provova una respiració amb el pit.
REFLEXIÓ
Com a futurs mestres, considero molt important el reflexionar sobre la importancia de la veu, ja que la pràctica d'aquesta serà diària. Cal saber de quina manera la podem utilitzar en funció de l'èmfasi que vulguem posar-li.
La lectura d'aquest text em va recordar al llibre "Com parlar bé en públic" perquè molts aspectes també són tractats al llibre.
Estic totalment dacord amb l'autor del text, ja que el més important en l'acte de la comunicació és com es diuen les coses i no tant a allò que es diu.
He trovat molt interessant aquest text i és per això que ha estat un dels seleccionats per comentar-lo al blog.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada